Spar energi uten å gjøre store investeringer

Strømforbruket er et resultat av mange små og store valg. En del av disse valgene blir ofte gjort uten at man tenker over det. Det kan ligge store energibesparelser bare ved å endre noen vaner, og med dette få et bevisst forhold til hva som kan redusere energibruken:

 • Les av strømmåleren din. Noterer ned forbruket å få en oversikt over når du bruker energi.
 • Senk temperaturen. Oppvarmingen er normalt den desidert største posten i energiregnskapet.
 • Luft riktig. Et vindu på gløtt gir kald trekk og fører til at gulv og vegger blir kalde. Luft heller med full gjennomtrekk et par tre minutter.
 • Senk temperaturen i rom som ikke brukes. Dørene mellom varme og kalde rom må holdes lukket, og utstyres med tetningslister og at dørene.
 • Monter tettelister. Gamle gummilistener rundt vinduer og dører kan føre til kald trekk.
 • Isoler varmtvannrørene fra bereder til kjøkken og bad.
 • Bytt til sparedusj. En gjennomsnittlig nordmann bruker 70 til 100 liter vann per dag. Undersøk hvor mye vann dusjen din bruker. Du vil tjene på å bytte til sparedusj dersom du bruker mer enn 12 liter per minutt.
 • Badekar. Et karbad bruker omtrent tre ganger så mye energi som en dusj.
 • Lysbruk. Bruk energieffektiv belysning og slå av lys i rom som ikke er i bruk.
 • Vurder behovet for elektriske apparater. Elektriske apparater gjør hverdagen enklere, men de står for en stadig større andel av strømforbruket vårt.
 • Vaskemaskin og tørketrommel. Dropper du for eksempel tre tromlinger hver uke, kan du spare ca. 500 kWh i løpet av et år.

Husk: Styring av ventilasjon, oppvarming og belysning sørger for at du har det komfortabelt når du er hjemme og sparer energi når du er borte.

Stadig flere elektriske apparater

Utvalget av elektriske maskiner og apparater for hjemmet er stort – og stadig økende!

På badet er den elektriske tannbørsten, barbermaskinen og hårføneren stadig i bruk. Varmekabler og ubegrenset tilgang til varmt vann er en selvfølge. På kjøkkenet krever kjøleskapet, fryseren, komfyren og oppvaskmaskinen sitt fra strømnettet. I tillegg står den elektriske iskremmaskinen, eggekokeren, brødskjæreren, mikrobølgeovnen, brødristeren, sitronpressen, stavmikseren og kjøkkenmaskinen klar til bruk.

Panelovner sørger for en behagelig innetemperatur i ale rom. Lys, TV, datamaskiner, stereoanlegg, skotørkehyller, varmeteppe, hobbyutstyr etc kobles jevnlig til strømnettet. På utsiden står kanskje elbilen og lader.

Mye å spare

Hvite- og brunevarer, husholdningsapparater, datautstyr og annet teknisk utstyr i et hjem utgjør i dag ca. 15 % av det totale energiforbruket – og andelen er stigende.

Levetiden på apparatene bidrar også til at det kan være mye å spare på å velge riktig. Når du f.eks. kjøper et kjøleskap bestemmer du hvordan strømforbruket til drift av dette blir i årevis framover.

I oversikten under får du illustrasjon av hva forbruket til noen hvite- og brunevarer kan være for en familie som bor i en 120 kvadratmeter stor bolig. Som du ser bruker ikke apparatene så mye strøm hver for seg, men mange bekker små gjør som kjent en stor å. I en bolig på ca. 120 kvm er det vanlig å bruke ca. 3.750 kWh per år til elektriske apparater.